Η Καρδάμαινα είναι παραθαλάσσιο χωριουδάκι στο νότιο τμήμα του νησιού της Κω, αποτελεί φημισμένο παραθεριστικό θέρετρο, κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

"Ο αληθινός άρχων ου πέφυκε το αυτώ συμφέρον σκοπείσθαι αλλά το τω αρχομένω" Πλάτων, 427-347 π.Χ.

Αιτήματα των δημοτών και των επισκεπτών

 Συντήρηση των παιδικών χαρών του χωριού ✅ Αποκατάσταση θέρμανσης και προαύλιο χώρου του Νηπιαγωγείου ✅ Αποκατάσταση οδικού δικτύου από λακκ...

8 Σεπ 2024

Το Πανηγύρι της Παναγίας στην Καρδάμαινα (βιντεο)

 


Κάθε χρόνο, στις 7 Σεπτεμβρίου, το χωριό Καρδάμαινα της Κω γιορτάζει με μεγαλοπρέπεια το πανηγύρι της Παναγίας, ένα από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά και πολιτιστικά γεγονότα του νησιού. Η εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι για τους κατοίκους και τους επισκέπτες μια ευκαιρία να συνδυάσουν την πνευματική κατάνυξη με τη λαϊκή παράδοση, αναδεικνύοντας τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής. Η ημέρα ξεκινά με τη θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας, όπου οι πιστοί κατακλύζουν την εκκλησία για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη ευλάβεια και σεβασμό, καθώς η Παναγία αποτελεί την προστάτιδα του χωριού και συμβολίζει την ελπίδα και την πίστη. Μετά το πέρας της λειτουργίας, πραγματοποιείται περιφορά της εικόνας στους κεντρικούς δρόμους της Καρδάμαινας, συνοδευόμενη από ψαλμούς, προσευχές και συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου Κω. Την επόμενη ημέρα 8 Σεπτεμβρίου στην εκκλησία η γιορτή μετατρέπεται σε μια γνήσια λαϊκή πανήγυρη. Το προαύλιο της εκκλησίας γεμίζει από κόσμο που απολαμβάνει την παραδοσιακή μουσική και τους χορούς.  Ο χορός και το τραγούδι κρατούν μέχρι αργά, με παραδοσιακά συγκροτήματα να παίζουν τοπικά νησιώτικα - παραδοσιακά τραγούδια και τα πόδια να μη σταματούν να χορεύουν στον ρυθμό του βιολιού και του λαούτου. Ένα πανηγύρι στην Καρδάμαινα δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ολοκληρωμένο χωρίς τα παραδοσιακά φαγητά.  Οι ντόπιοι και οι επισκέπτες απολαμβάνουν εκλεκτά εδέσματα που η γευστική ποικιλία, βασισμένη σε συνταγές  που περνούν από γενιά σε γενιά, συμβάλλει στο να γίνει η εμπειρία αυτή ακόμα πιο αυθεντική. Το πανηγύρι της Παναγίας στην Καρδάμαινα δεν είναι μόνο μια θρησκευτική εκδήλωση, αλλά και μια ευκαιρία για τους κατοίκους να συναντηθούν, να μοιραστούν εμπειρίες και να αναβιώσουν παραδόσεις.  Πολλοί απόδημοι επιστρέφουν στον τόπο τους για να συμμετάσχουν στη γιορτή, δίνοντας έτσι μια ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση στο πανηγύρι. Το πανηγύρι της Παναγίας στην Καρδάμαινα είναι μια εκδήλωση που συνδυάζει τη θρησκευτική κατάνυξη  με την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Αποτελεί μια ζωντανή παράδοση που ενώνει το παρελθόν με το παρόν, και κάθε χρόνο προσελκύει ανθρώπους από όλο τον κόσμο που θέλουν να ζήσουν την αυθεντικότητα της ελληνικής φιλοξενίας και της τοπικής κουλτούρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: